Lunt, virtuost og vakkert. Iliosfestivalen 2023, Ketil Bjørnstad, solo piano

 

Fra Harstad Tidende

Iliosfestivalen 2023 Ketil Bjørnstad, solo piano Nordic hall, torsdag kveld 85 tilhørere. Terningkast 5

«Ketil Bjørnstad hadde æren av å slå an de første offisielle akkordene på det nye flygelet i Nordic Hall. Og man kunne vel neppe funnet en bedre, og mer verdig mann til denne anledningen.

En institusjon i norsk kulturliv, med en produksjon større enn de fleste, både som musiker og forfatter. Og de som måtte tro at en slik konsert skulle være en høytidelig og alvorlig seanse, tok grundig feil. Skal man nevne tre fasetter ved konserten, kommer en ikke unna spilleglede, formidling og humor. Verkene, eller stykkene til Bjørnstad er mest som en musikalsk lek. Et vekselbruk mellom om å være lyrisk og stillferdig, til å nærmest eksplodere i kaskader av toner. For plutselig å falle tilbake til en stille melodilinje. Lekent, av og til overraskende, men han mister aldri tråden til den gode melodi.

Journalisten innrømmer gjerne at han ikke er godt bevandret i Bjørnstad sin musikk, men musikken hans forteller om en mann som henter inspirasjon over alt. Man kan finne bitte små fragmenter av en eller annen poplåt, men når man er to toner unna å kjenne igjen låten, forlater han temaet med største selvfølgelighet, og vandrer videre over tangentene. For så plutselig å la jazzen styre akkordvalgene, inntil retningen skifter enda en gang. Hans meste kjente stykke, melodien «Sommernatt ved fjorden» ble elegant flettet inn i et av stykkene han fremførte. Og når man hører denne versjonen av låten, uten full instrumentering, og uten vokal, slår det meg hvor usigelig vakker denne melodien er.

Det mest overraskende med Bjørnstad, var at han hadde masse lun humor, når han pratet om musikken, og tankene bak denne. Ett lettere muntert skråblikk på at han tross alt var fylt 70 år, kombinert med noe så absurd som en drøm han hadde hatt ei natt, om at han var ei ku. Men også her puttet han inn små referanser til musikken. I tillegg var vi så heldige, at vi fikk oppleve lyrikeren, med noe små dikt om hverdagsliv, og heller ikke her var smilet og humoren langt unna.

Det var alt i alt en flott aften, der den gode musikken stod i høysetet, men det fantes også rom for hjertevarme betraktninger og anekdoter.

Flygelet i Nordic Hall kunne ikke fått en bedre start enn dette, så la oss håpe at det ikke er siste gang Ketil Bjørnstad setter seg bak det.»

John Henry Storhaug

https://www.ht.no/kultur/anmeldelse/i/on7Opa/lunt-virtuost-og-vakkert

Meny